Президентът Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта

...
Президентът Румен Радев разкритикува решението на правителството да стартира реализацията на проекта
Коментари Харесай

Еленко Божков: Решенията за АЕЦ „Козлодуй“ се взимат на тъмно. Ще се отрази на цената на тока

Президентът Румен Радев разкритикува решението на държавното управление да започва реализацията на плана по построяването на 7-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “. Според президента не са направени нужните разбори.  

„ Това е преждевременно решение, прескочени са някои детайли, слага се каруцата пред коня. Потвърждавам тезата на президента, че няма задоволителни разбори. На трето място се следи патология на отказване на всичко направено от двете служебни държавни управления, в това число с развиването на нуклеарната енергетика “, разяснява някогашният зам.- министър на енергетиката Еленко Божков в студиото на „ България заран “.

По думите му е било редно да се съблюдава решението на Народно събрание от 12.01.23 година за междуправителствено съглашение със Съединени американски щати.

„ Сегашното държавно управление прескача детайлите и отива на така наречен предоставяне на кардинално единодушие по член 45 от Закона за безвредно потребление на нуклеарна енергетика за 8-и блок, а за 7-и се твърди, че е минало с друго решение. Работи се на мрачно “, безапелационен е Божков.

Пред Bulgaria ON AIR той беше безапелационен, че няма по какъв начин до 2033 година 7-и блок на влезе в употреба.

„ Това е изхвърляне, рисковано е. А изгодата от този реактор и тази мощ за електроенергийната система за страната е голяма. Ние се борим да запазим базовите мощности в комплекса „ Марица Изток “ до 38 година, процентът на успеваемост не е огромен, би трябвало ни нова мощ “, съобщи гостът.

Той уточни, че от решението на Министерски съвет излиза наяве, че финансирането ще бъде напълно държавно, което значи взимане на заем. Предполага, че ще бъде с американски източници на финансиране.

 

„ Няма по какъв начин цените при изплащането на заема да не са по-високи както за бизнеса, по този начин и за потребителите. Има 3 страни, които могат да проектират и строят – Китай, Америка, Русия. И четвърта, която влиза със мощ, това е Франция. Трудно ще възстановим връзки с Русия, тъй че да се построяват съветски нуклеарни блокове “, добави Еленко Божков.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР